Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas

Składniki:

• 1 litr przegotowanej, ciepłej wody
• szklanka mąki razowej żytniej na żurek BIO (BioBabalscy)
• zioła (kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego)
• czosnek (2 – 3 lekko rozgniecione ząbki)
• piętka chleba razowego dla lepszego smaku

Sposób przyrządzenia:

Domowy zakwas jest mieszanką mąki razowo-żytniej i wody, więc na samym początku należy wsypać mąkę do słoika, a następnie zalać ją przegotowaną (ciepłą) wodą i dokładnie wymieszać. Do wymieszania najlepiej użyć drewnianej łyżki. Następnie do wymieszanej mąki i wody należy dodać czosnek, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i piętkę chleba razowego dla lepszego i bardziej wyrazistego smaku. Na koniec słoik z zakwasem trzeba przykryć ściereczką, tak aby dochodziło do niego powietrze i odstawić w ciepłe miejsce na 3 do 5 dni w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu, w którym przechowywać będziemy zaczyn.

1 Komentarz

  1. Doskonale opisany temat. Ciekawi mnie więcej informacji na ten temat. Pozdrawiam autora.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

There are no products