Wegański obiad czemu nie :)

Kotleciki z kaszy gryczanej w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty i ziemniaków 🙂

 

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej (Folwark Wąsowo)
  • 2 – 3 marchewki
  • kawałek pora (biała część)
  • seler
  • pietruszka
  • jabłko
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa z oliwek 1 –  2 łyżeczki
  • koperek lub natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Z kapusty odciskamy nadmiar soku i kroimy ją , przekładamy do miseczki.
  2. Białą część pora kroimy bardzo drobno i dodajemy trochę soli by się zmorzyła.
  3. Marchewki, seler, pietruszkę, jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach , dodajemy do kapusty i mieszamy.
  4. Następnie dodajemy : oliwę z oliwek , cukier i  pieprz do smaku.
  5. Drobno pokrojony koperek lub natkę pietruszki dodajemy do surówki i mieszamy.

 

 

 

 

Odstawiamy do lodówki.

 

Kotleciki z kaszy gryczanej

Składniki: (na ok. 7 sztuk)

  • kasza gryczana BIO-100g (BioBabalscy)
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko lub zamiast tego- 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka mąki
  • ok.3 łyżki bułki tartej
  • pieprz, sól
  • koperek

Przygotowanie:

  1. Ugotować kaszę gryczaną
  2. Posiekać drobno cebulkę i szczypiorek.
  3. Cebulę i wyciśnięty czosnek zeszklić lekko na patelni.
  4. Ugotowaną i odcedzoną kaszę wsypać do miski. Dodać szczypiorek, cebulę z czosnkiem, jajko lub mąkę kukurydzianą, mąkę, pieprz, sól, koperek i tyle bułki tartej, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wszystko razem wymieszać łyżką.
  5. Z masy delikatnie formować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kotleciki z obu stron.

 

 

 

 

 

Do kotlecików polecamy podać ziemniaczki.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

There are no products